رشته‌گاف‌های شهرداری تهران؛ تشکر از زاکانی روی سنگ قبر نیما، حادثه خلازیر، بنرهای پرحاشیه…

الهه جعفرزاده: علیرضا زاکانی ۱۷ مرداد ۱۴۰۰ از سوی شورای شهر تهران به‌عنوان شهردار تهران انتخاب شد و پس از صدور حکم در ۱۱ شهریور آغاز به کار کرد. نحوه عملکرد او طی این مدت از سوی برخی مورد نقد واقع شده است؛ که با نگاه به سوابق و گاف‌های آقای شهردار این انتقادها کاملاً منطقی به نظر می‌رسند. برخی از این گاف‌ها به شرح زیر است:

حوادث ناگوار:
سوختن ۶ نوجوان در آتش خلاقیت شهرداری و ترکیدن بالن قرمز/ مهر ۱۴۰۲
طبق اعلام شهرداری تهران، وجود هر کدام از بالن‌های قرمزرنگ در سطح شهر و در تمام مناطق تهران، نماد یک «کارگاه عمرانی» برای یکی از پروژه‌های در دست ساخت است و شهروندان مناطق مختلف با دیدن این بالن‌ها متوجه می‌شوند که یک خدمت و امکان جدیدی به شهر تهران و به منطقه آنها اضافه می‌شود. اما به‌تازگی، ترکیدن یکی از بالن‌های قرمز در محله چیتگر تهران باعث سوختگی ۶ نوجوان شده است. احتمالاً استفاده از گازهای اشتعال‌زا علت بروز چنین حادثه‌ بوده است. اورژانس تهران، ضمن ارائه خدمات درمانی، سوختگی این ۶ نفر را تأیید کرد.

بیشتز بخوانید:
خلاقیت عجیب شهرداری تهران کار دست مردم داد؛ بالن قرمز ترکید و ۶ نفر سوختند!

حادثه خلازیر: استفاده از غیراصولی‌ترین روش برای تخریب ساختمان‌ها و فوت ۵ نفر/ مرداد ۱۴۰۲
یکشنبه ۱۵ مرداد ماه سال جاری، اجرای عملیات تخریب یک ساختمان غیرمجاز و نیمه‌کاره در محله خلازیر در جنوب تهران-منطقه ۱۹ با حضور عوامل انتظامی و شهرداری تهران، به ریزش همزمان این ساختمان به همراه چند ساختمان مجاور و فوت ۵ نفر از افراد حاضر در صحنه منجر شد. به گفته کارشناسان، عامل اصلی این فاجعه، تخریب ساختمان اول به روش «کششی» بوده و از طریق کشش به‌وسیله سیم بوکسل بر روی ستون طبقه اول سازه صورت گرفته است که پس از تخریب این بخش، ضربه و جابه‌جایی در سازه‌های مجاور به وجود آمده و منجر به ریزش گسترده و مرگ برخی از افراد حاضر در صحنه شده است.

بیشتر بخوانید:
نتایج یک گزارش درباره حادثه خلازیر: ساخت‌وسازها و مجوزهای غیرقانونی، تخریب غیراصولی، مرگ‌های غیرمنصفانه

چندین مرتبه قطع عضو کودکان در پله برقی‌ها
آخرین مورد از این دست حوادث دلخراش در ساعت ۱۹:۵۳ سیزدهم مرداد امسال، در محل خیابان تختی، خیابان بیست‌ودوم در پله‌برقی عابرپیاده رخ داد که منجر به قطع عضو یک دختر ۹ ساله شد. ایستگاه ۸۳ آتش‌نشانی به محض اطلاع، به محل حادثه اعزام شد. دختر بچه در آغوش مادر بود و عضو قطع‌شده در پله‌برقی گیر کرده بود. عوامل آتش‌نشانی در مدت کوتاهی با ایجاد یک فاصله، قطعه جداشده بدن را به مراکز درمانی انتقال دادند.
به گفته قدرت‌الله محمدی، مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی شهر تهران، از ابتدای سال جاری تا مرداد ماه، سه مورد حادثه پله‌برقی به ثبت رسیده است.

عدم صدور هشدار و تخلیه به‌موقع مردم از منطقه؛ قبل از سیل امامزاده داوود/ مرداد ۱۴۰۱
حوالی ساعت ۲۰ دقیقه بامداد ششم مرداد ماه ۱۴۰۱، تماس با سازمان‌های امدادی خبر از جاری شدن سیل در منطقه امامزاده داوود را داد. سرپرست آتش‌نشانی تهران در پی این اتفاق گفت: «وقوع سیل ساعت ۱۲:۲۰ بود و آتش‌نشانی از ساعت یک بامداد با چهار ایستگاه امداد، نجات، حریق و ایستگاه پشتیبانی با تجهیزات سنگین و سبک برای آواربرداری، امدادرسانی و تخلیه گل‌ولای وارد عمل شد.»
مدت‌زمان این سیل بسیار کوتاه بود اما به علت شیب تند، سرعت بالا و قدرت تخریبی بالای سیلاب، مردمی که در صحن امامزاده یا معابر اطراف در حال تردد بودند فرصت فرار پیدا نکردند؛ به طوری که این سیل با وسعت و دامنه کوچک، تلفات جمعی بیشتری نسبت به سایر سیلاب‌ها را به خود اختصاص داد. به گفته کارشناسان، یکی از دلایل بی‌توجهی برخی از مردم به هشدارها این است که چون آموزش ندیده‌اند نمی‌توانند بر اساس دانش اندکی که دارند وقوع سیل را باور و خطر آن را احساس کنند.

شهری:
استفاده از عکس بازیگر نقشِ سهراب سپهری در یک فیلم؛ به‌جای عکس واقعی سهراب/ مهر ۱۴۰۲
اخیراً شهرداری تهران بیلبوردهایی را از تصاویر شاعران همراه با شعرهایشان در محدوده خانه-موزه نیما یوشیج نصب کرد که برخی از آنها دچار خطا و اشکال بودند؛ از جمله: استفاده از تصویر «علی‌ قوی‌تن»، کارگردان سینما، به‌جای سهراب سپهری، استفاده از عکس بدون حجاب فروغ فرخزاد و … . این رخداد واکنش‌های زیادی را در فضای حقیقی و مجازی در بر داشت که سازمان زیباسازی شهر تهران را برانگیخت تا در رابطه با اشتباه صورت‌گرفته در مورد تصویر سهراب سپهری و فروغ فرخزاد توضیحاتی را ارائه کند: «در کمپین شهر شعر با نظارت جمعی از شاعران کشور از حدود ۱۲۰ شاعر برجسته معاصر، اشعاری انتخاب و اکران شد که مورد استقبال قرار گرفت، لازم است توضیح بدهیم که عکس فروغ فرخزاد با حجاب و تصویر سهراب سپهری به اشتباه از بازیگر نقش این شاعر انتخاب شده بود.»

چاپ عکس قربانیِ قتل‌های زنجیره‌ای به جای عکس یک مترجم روی بیلبوردهای شهر/ آبان ۱۴۰۱
آبان ماه سال گذشته، شهرداری تهران عکس «دکتر احمد تفضلی»، یکی از قربانیان قتل‌های زنجیره‌ای، را به‌جای «محمود تفضلی» مترجم کتاب «نگاهی به تاریخ جهان» اثر جواهر لهل نهرو روی بیلبورد نصب کرد.
دکتر احمد تفضلی روز ۲۴ دی ماه ۱۳۷۵ دفتر کارش را در دانشگاه تهران ترک کرد و راهی منزلش در شمیران شد امّا هرگز به منزل نرسید؛ چرا که ناپدید شد و بعد از چند روز جنازه‌اش پیدا شد. قتل او به قتل‌های زنجیره‌ای روشنفکران در این دهه نسبت داده شده است.

پروژه ساخت هتل در بوستان‌های شهر تهران؛ که با مخالفت‌های زیادی روبه‌رو شد/ اسفند ۱۴۰۰
اواخر سال ۱۴۰۰، شهردار تهران درباره ساخت هتل در بوستان‌های پایتخت گفت: «ما پنج مورد از فضاهای سبز پیرامونی تهران که مستعد ساخت هتل بودند را انتخاب کرده و نقطه‌گذاری کردیم تا بتوانیم پنج مجتمع که شامل پنج هتل می‌شود را در این نقاط داشته باشیم.»
این تصمیم از همان دوره تا کنون مخالفان زیادی داشت. مرداد ماه سال جاری نیز مدیرکل اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران با تأکید بر اینکه اداره کل منابع طبیعی مخالف ساخت سازه‌های سنگین در پارک‌های جنگلی است، اعلام کرد: «شهرداری تاکنون به‌صورت رسمی در این خصوص با ما نامه‌نگاری نکرده است. در قوانین حفاظت و بهره‌ برداری از جنگل‌ها و مراتع نیز مطرح نشده که در پارک‌های جنگلی بتوانیم سازه‌های سنگین همچون هتل بسازیم.»

ماجرای ترمیم قبر نیما یوشیج/ بهمن ۱۴۰۰
زمستان ۱۴۰۰، شهرداری تهران اقدام به تعویض سنگ قبر نیما یوشیج کرد. روی سنگ قبر جدید علاوه بر عبارات سنگ قبر قبلی نوشته شده بود: «این یادبود به همت بسیجیان فرهنگی شهرداری تهران با عنایت برادر جانباز آقای دکتر زاکانی بنا شد.»

بعد از این اقدام شهرداری، انتقاداتی از سوی جامعه هنری و کاربران فضای مجازی نسبت به درج این عبارات شکل گرفت؛ که موجب شد شهرداری تهران سنگ قبر جدیدی که در آن نام زاکانی حذف شده بود را به صورت عمودی بر بالای مزار یادبود نیما نصب کند.

از حواشی دیگر این ماجرا درج عنوان «پدر نوین شعر پارسی» به‌جای «پدر شعر نوین فارسی» بود.

زاکانی: تا ۲ ماه آینده معتاد متجاهر در تهران نخواهیم دید/ آذر ۱۴۰۰
آذر ماه ۱۴۰۰، شهردار تهران با اشاره به پیگیری موضوع جمع‌آوری معتادان متجاهر در سطح شهر تهران اعلام کرد که: «ظرف دو ماه آینده، دیگر معتادان متجاهر را در تهران نخواهیم دید». این در حالی‌ است که نه‌تنها معتادان از سطح شهر جمع نشدند، بلکه اردیبهشت امسال بعد از گذشت ۱۵ ماه از این وعده، شهردار منطقه ۱۲ تهران گفت که این معتادان گهگاه با سرنگ و چاقو به مأموران شهرداری حمله می‌کنند.
با این وجود ابتدای مهر ماه سال جاری، شهردار تهران اعلام کرد: تجربه بسیار خوبی را در مورد جمع‌آوری معتادان متجاهر کسب کردیم که باعث شد ظرفیت دوبرابری برای جمع‌آوری این افراد حاصل شود و امروز نسبت به سال ۱۴۰۰ ظرفیت جمع‌آوری معتادان متجاهر دو برابر شده است.

اداری و دفتری:
انتصاب یک نفر در سه پست و اعتراض حبیب کاشانی عضو شورای شهر تهران/ مهر ۱۴۰۲
چندی پیش، شهردار تهران به دلیل «انتصاب یک نفر در سه جایگاه کلیدی شهرداری تهران»، از اعضای شورای شهر تذکر دریافت کرد. حبیب کاشانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه، به عنوان نخستین تذکردهنده به این اقدامِ شهردار تهران گفت: «آقای هرمزی جدیداً در سه سمت منصوب شده است. قطعاً اولویت حوزه حمل و نقل، توسعه مترو، اتوبوس و تاکسی است و به نظر می‌رسد با صدور سه حکم برای یک فرد نمی‌توان به این موارد رسیدگی کرد. امیدوارم آقای زاکانی صدای من را بشنود و از افراد متخصص برای حضور در سمت‌های مختلف استفاده کند.»

حبیب کاشانی
اعتراض عضو شورای شهر به دخالت پدرِ داماد زاکانی/ مرداد ۱۴۰۲
تابستان امسال یکی از اعضای شورای شهر از حضور پدر داماد زاکانی در شهرداری و امر و نهی‌های وی انتقاد کرد. علی‌اصغر قائمی، عضو شورای شهر تهران، درباره دخالت پدر حسین حیدری (داماد زاکانی) در شهرداری تأکید کرد: ما شنیدیم و می‌گویند که پدر دامادش در یک طبقه از سازمان فرهنگی و هنری نشسته و در بسیاری از اقدامات در این سازمان، مالی و غیرمالی، امر و نهی می‌کند.

فیش حقوقی ۴۶ میلیونی حراست شورای شهر/ فروردین ۱۴۰۲
علیرضا زاکانی، شهردار تهران، فروردین ماه سال جاری در پاسخ به پرسشی مبنی بر چرایی اعطا و پرداخت حقوق ۴۶میلیون تومانی به مسئول حراست شورای اسلامی شهر تهران اظهار کرد: این موضوع باید بررسی و پاسخ داده شود. وی با اشاره به اینکه مبلغ و رقم مندرج در فیش حقوقی فرد اشاره‌شده فقط مربوط به حقوق نبوده است، تصریح کرد: ملحقات حقوق نیز در فیش اشاره‌شده آمده است اما بنده دستور می‌دهم ریز مبلغ فیش مورد بررسی قرار بگیرد و سپس اطلاع‌رسانی شود.

خودزنی یکی از شهرداران مناطق که با نامه پزشک قانونی برملا شد/ اردیبهشت ۱۴۰۱
اردیبهشت ماه سال گذشته سید جواد هاشمی، شهردار ناحیه ۳ منطقه ۱۹، برای تخریب ساختمانی چهار طبقه که به صورت غیرمجاز در خیابان گلپاش محله نعمت آباد احداث شده بود، رفت و به دنبال آن مضروب شد. جراحت او واکنش اعضای شورا را هم به همراه داشت. در پی این اتفاق، پزشکی قانونی در نامه‌ای موضوع «غیرمنازعه بودن» این درگیری را مطرح کرد.

نتیجه بررسی پزشکی قانونی در این‌باره اینگونه بود: «با عنایت به شکل و الگوی جراحات و عدم آثار ضرب و جرح و صدمات دفاعی در سایر نواحی (تنه و اندام‌ها) احتمال حدوث در شرایط غیرمنازعه (مانند خودزنی) قویاً مطرح است.»

انتصاب داماد در سمت دستیار ویژه شهردار تهران/ آبان ۱۴۰۰
علیرضا زاکانی، شهردار تهران، آبان ماه سال ۱۴۰۰ در حکمی دامادش «حسین حیدری» را به سمت مشاور و دستیار ویژه شهردار در هوشمندسازی، فناوری‌های نوین و نوآوری شهری منصوب کرد. هم‌چنین شهردار تهران پیش‌ از این انتصاب در مناظره‌های انتخاباتی در نقد فامیل‌سالاری اظهارنظرهایی کرده بود.
انتصاب داماد زاکانی در شهرداری تهران واکنش‌های زیادی به دنبال داشت. چندی بعد، او در واکنش به سیل انتقادات گفت که «مهندس حیدری هیچ رابطه استخدامی با شهرداری و دریافتی از آن نخواهد داشت. رابطه استخدامی در کار نیست و تنها قرار است از تخصص و دانش دامادش در حوزه هوشمندسازی شهر تهران استفاده کند.»

۴۷۲۳۲

منبع: ایسنا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا