حسگر جدید گازهای سمی با کارآیی ۹ برابر نسبت به سایر حسگرها
پژوهشگران روسیه و بلاروس، نوعی ماده حسگر گاز ابداع کردهاند که در تشخیص گازهای سمی، تا ۹ برابر موثرتر از سایر حسگرهای موجود عمل میکند.
به گزارش صدای جامعه و به نقل از نانومگزین، گروهی از پژوهشگران روسیه و بلاروس، یک ماده جدید حسگر گاز مبتنی بر اکسید تنگستن ابداع کردهاند که حساسیت بالایی را نسبت به مونوکسید کربن، دیاکسید نیتروژن و استون نشان میدهد. توانایی حس کردن گاز در این ماده جدید، ۹ برابر بیشتر از حسگرهای موجود بود.
کنترل کیفیت هوای داخل ساختمان و شناسایی گازهای سمی و ترکیبات آلی فرار برای بهبود زندگی و شرایط کاری، مهم به شمار میرود و در انواع کاربردهای صنعتی، کشاورزی و محیطی مورد نیاز است. این امر مستلزم توسعه مواد حسگر گاز ویژهای است که واکنش حسی بالایی به انواع گازها با ماهیتهای شیمیایی مختلف داشته باشند.
دانشمندان “دانشگاه ملی علم و صنعت میسیس”(NUST MISIS) روسیه، “دانشگاه دولتی بلاروس”(BSU) و “آکادمی ملی علوم بلاروس”(NASB)، یک ماده نانوکامپوزیت جدید را تولید کردهاند که حساسیت بالایی را نسبت به انواع متفاوت گازهای سمی در تراکم گوناگون نشان میدهد. این ماده از نانوپودر اکسید تنگستن به دست آمد که گرافین و نانوکامپوزیت مس نیز به عنوان اصلاحکننده به آن اضافه شده بودند.
اکسید تنگستن از طریق روش “سل-ژل”(sol–gel) به دست آمد که با عنوان روش “رسوبدهی محلول شیمیایی” نیز شناخته میشود. سپس، نانوپودر مس و گرافین به ژل پیشساز اضافه شدند تا یک ساختار در تعامل داشته باشند.
“دیمیتری موسکوسکیچ”(Dmitry Moskovskih)، رئیس مرکز پژوهش نانومواد در دانشگاه ملی علم و صنعت میسیس گفت: ویژگیهای این ماده حسگر گاز، با استفاده از مونوکسید کربن، دیاکسید نیتروژن و استون آزمایش شد. آزمایشها نشان داد که ارائه یک درصد از اصلاحکننده، افزایش ۹ برابری حساسیت ماده نسبت به دیاکسید کربن و افزایش ۶ برابری حساسیت آن به استون را به همراه دارد. بیشترین واکنش نسبت به استون در نمونههای با دو درصد اصلاحکننده به دست آمد.
به گفته پژوهشگران، نانوکامپوزیتهای بهدستآمده به دلیل سادگی روش تولید پیشنهادی، پتانسیل زیادی برای کاربرد عملی در حسگرهای گازی بسیار حساس تجاری دارند.
این پژوهش، در مجله “Nano-Structures & Nano-Objects” به چاپ رسید.
انتهای پیام