مراحل نهایی تنظیم تلسکوپ فضایی “جیمز وب” آغاز شد

تلسکوپ فضایی نسل بعدی ناسا در حال آغاز آخرین مرحله از آماده‌سازی خود است تا پس از آماده شدن، نمایی کاملا جدید از جهان به دانشمندان و عموم مردم ارائه کند.

به گزارش صدای جامعه و به نقل از اسپیس، مهندسان در حال آماده‌ شدن برای انجام تغییرات نهایی بر ابزارهای موجود در تلسکوپ فضایی جیمز وب هستند تا این رصدخانه برای آغاز فعالیت‌های خود در ماه تابستان سال جاری آماده شود.

به گفته‌ی ناسا، تجهیزات این تلسکوپ با استفاده از منابع متنوع نجومی کالیبره می‌شوند تا اطمینان حاصل شود که همه چیز برای بررسی نخستین سال‌های جهان آماده است.

“اسکات فریدمن”(Scott Friedman)، دانشمند ارشد راه‌اندازی وب در موسسه تلسکوپ علوم فضایی در بالتیمور در بیانیه‌ ناسا گفت: ما توان عملیاتی ابزارها یعنی میزان نوری که وارد تلسکوپ می‌شود، به آشکارسازها می‌رسد و ثبت می‌شود را اندازه‌گیری خواهیم کرد.

در حالی که هیچ تلسکوپی نمی‌تواند تمام فوتون‌هایی که به آن می‌رسد را به طور دقیق جمع‌آوری کند، با این حال مهندسان همچنان می‌خواهند توان عملیاتی این تلسکوپ را در چندین طول موج برای بررسی عملکرد وب در جمع‌آوری نور مادون قرمز بدانند. “فریدمن” تاکید کرد از آنجا که این تلسکوپ در دو ماهه آخر فرآیند آماده‌سازی خود قرار دارد، مرحله راه‌اندازی تقریبا به پایان رسیده است. وی افزود:‌ زمانی که ابزارها به درستی ارزیابی شوند، ما آماده خواهیم بود تا برنامه‌های علمی بزرگی را آغاز کنیم که منجمان و عموم مردم مشتاقانه منتظر آن هستند.

این تیم در طول فرآیند راه‌اندازی وب چندین تصویر از یک ستاره ثبت و منتشر کرد و یک هدف قابل توجه دیگر یعنی ابر ماژلانی بزرگ نیز به زودی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. اگرچه “فریدمن” نگفت که آیا این همسایه کهکشانی ما در تصاویر اولیه خواهد بود یا خیر اما خاطرنشان کرد که بررسی کهکشان‌ها برای کالیبره کردن هرگونه اعوجاج مفید خواهد بود.

تلسکوپ فضایی جیمز وب از نظر وضوح تصاویر ستاره‌ای در میان تمامی ابزار نوری نیز مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. به گفته‌ی “فریدمن” هر ابزاری که تاکنون مورد بررسی قرار گرفته به درستی کار می‌کند اما فیلترهای دیگر و ابزاری موسوم به توری پراش(diffraction grating) که نور را به رنگ‌های تشکیل‌دهنده‌اش تبدیل می‌کند نیز باید مورد ارزیابی قرار بگیرد.

او می‌گوید: نور ستاره‌ی میزبان یک سیاره‌ی فراخورشیدی باید مسدود شود تا سیارات فراخورشیدی نزدیک به آن بدرخشند. در “مشاهدات سری زمانی” ما اندازه‌گیری می‌کنیم که چگونه اتمسفر یک سیاره فراخورشیدی نور ستاره‌ی خود را طی گذر از مقابل آن، جذب می‌کند؟ این کار به ما امکان بررسی و اندازه‌گیری خواص و اجزای جو سیاره را می‌دهد.

آخرین مرحله از فعالیت آزمایشی، مشاهده اهداف متحرک مانند سیارات، ماهواره‌ها، سیارک‌ها و دنباله‌دارها خواهد بود. “فریدمن” می‌گوید: مشاهده این موارد مستلزم آن است که جیمز وب جهت رصد خود را تغییر دهد. ما این قابلیت را با رصد سیارک‌هایی که سرعت‌های ظاهری متفاوتی دارند آزمایش خواهیم کرد.

بر اساس وبسایت رسمی تلسکوپ فضایی جیمز وب، تراز آینه‌ها به پایان رسیده است.

این تلسکوپ فضایی که در  روز ۲۵ دسامبر ۲۰۲۱، مصادف با چهارم دی ماه سال ۱۴۰۰ به فضا پرتاب شد و در ماه ژانویه به مدار مورد نظر خود در نقطه‌ لاگرانژ ۲ رسید، اکنون در فاصله‌ی ۱.۵ میلیون کیلومتری از سیاره ما قرار دارد.

“جیمز وب” که با عنوان “ماشین زمان” نیز توصیف می‌شود قرار است انسان را به نخستین سال‌های تشکیل جهان ببرد و اسرار کیهان را فاش کند. این تلسکوپ به گونه‌ای طراحی شده که قادر به رصد اجرام در نور مادون قرمز باشد. ما این پرتوها را به صورت گرما حس می‌کنیم بنابراین تمامی تجهیزات به گونه‌ای طراحی شده‌اند که در دمای بسیار پایین کار کنند. “وب” در حال آماده‌سازی خود برای ارسال اولین تصاویر رسمی است و اگرچه تاکنون تصویری آزمایشی از یک ستاره و یک سلفی ثبت و منتشر کرده اما برای مشاهده اولین تصاویر اصلی آن باید تا ماه تابستان منتظر بمانیم.

انتهای پیام 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا