خون جدید در رگهای پردیسِ بیجان جاری میشود؟
شهر جدید پردیس با همهی فراز و فرودهایی که طی ۱۲ سال گذشته با آغاز طرح مسکن مهر سپری کرد، در حال حاضر به شرایطی رسیده که میتوان نشانههایی از امید به زندگی را در آن مشاهده کرد.
اگرچه برخی چالشها مثل مقاومت پیمانکاران بدقول در برابر خلع ید و کمبود سرانههای خدماتی هنوز در شهر دیده میشود اما مدیریت شرکت عمران پردیس میگوید که فعالیتهای عمرانی در این شهر از حالت رکود کامل خارج شده، فازهای ۸ و ۱۱ جان گرفته و مسئولان مربوطه برای ادامهی پیشرفت کارها دائما بالای سر پروژهها هستند.
از سال ۱۳۸۹ اجرای طرح مسکن مهر در فازهای مختلف شهر جدید پردیس شامل فازهای ۵، ۸، ۹ و ۱۱ شروع شد. در حال حاضر تعداد واحدهای مسکن مهر در پردیس به ۸۴ هزار و ۱۷۲ رسیده و بر اساس آخرین آمار تا کنون ۵۴ هزار و ۳۵۱ واحد تحویل داده شده و ۲۹ هزار و ۸۲۱ واحد باقی مانده است.
چهار تغییر مدیریتی در یک سال اخیر
شهر جدید پردیس با توجه به تعداد بالای واحدهای مسکن مهر و نزدیکی به پایتخت برای متقاضیان و دولت اهمیت دارد. شاید به همین دلیل طی یک سال گذشته چهار بار مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید پردیس تغییر کرده و از ۱۰ اردیبهشت امسال خلیل محبتخواه ـ مدیرکل سابق راه و شهرسازی استان تهران، مدیرعاملی شرکت عمران پردیس را عهدهدار شده است. این چهارمین تغییر مدیریتی پردیس در یک سال اخیر و هشتمین تغییر از سال ۱۳۹۷ تا کنون محسوب میشود.
در آستانه سومین سال فعالیت دولت سیزدهم برای اطلاع از آخرین وضعیت پروژههای مسکن مهر و طرحهای زیربنایی و روبنایی شهر جدید پردیس با مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید پردیس گفتوگو کردیم.
خلیل محبتخواه برخی از مهمترین اقدامات انجام شده در کمتر از سه ماه اخیر را به تحرک درآوردن پروژههای مسکن مهر، خلع ید پیمانکاران بدقول، حذف بروکراسی اداری، حضور دائم اعضای هیات مدیره و معاونان شرکت عمران بر سر پروژهها و تامین منابع مالی از طریق صندوق ملی مسکن دانست.
او خاطرنشان کرد: زمانی که ما به پردیس ورود کردیم دیدیم پروژهها کاملا متوقف است. در فاز 11 هیچ تحرکی در بلوکهای مسکن زمانی که ما به پردیس ورود کردیم دیدیم پروژهها کاملا متوقف است. در فاز ۱۱ هیچ تحرکی در بلوکهای مسکن مهر وجود نداشت. در فاز ۸ پروژهها بسیار به کندی پیش میرفت و در فازهای ۵ و ۹ اوضاع بدتر از آن بود.مهر وجود نداشت. در فاز ۸ پروژهها بسیار به کندی پیش میرفت و در فازهای ۵ و ۹ اوضاع بدتر از آن بود. تقریبا با سکون شهر مواجه بودیم. در گام اول تصمیم گرفتیم پیمانکارانی که کار انجام نمیدهند و سالهاست متقاضیان را معطل نگه داشتهاند تعیین تکلیف کنیم ودر مواردی که با مقاومت این افراد مواجه شدیم از نیروی انتظامی کمک گرفتیم. در مواردی هم شرکتها میخواستند کار کنند ولی یک سری موانع و مشکلات داشتند که باید توسط شرکت حل میشد. قرارداد حدود ۲۰ پیمانکار را اقاله و به دیگران واگذار کردیم.به بقیه هم اعلام کردیم اگر نتوانند کار کنند ما عذر آنها را خواهیم خواست.
محبتخواه گفت: متوجه شدیم در مواردی پیمانکاران، مشاوران و کارفرماها به وظایف خود عمل نمیکنند. بر این اساس مسیر مربوط به هریک از افراد و بخشها را مشخص کردیم و گفتیم بر اساس آن باید جلو بروند. به شدت هم نسبت به کمکاری حساس هستیم و واکنش نشان میدهیم؛ چرا که پای منافع مردم در میان است. اکیپها را عوض کردیم و ساختارهای اصلی اجرایی را تغییر دادیم. در حال بجز یکی دو پروژه که باید از لحاظ حقوقی تعیین تکلیف شود تقریبا پروژه غیرفعالی نداریم.
آمارهای قبلی از مسکن مهر پردیس ضد و نقیض بود
وی با اشاره به آغاز اجرای پروژه مسکن مهر پردیس در سال ۱۳۸۹ یادآور شد: غیر قابل قبول است که پس از ۱۳ سال هنوز مردم نتوانند از واحدهای خود استفاده کنند اما خوشبختانه اخیرا امیدی در متقاضیان مسکن مهر پردیس به وجود آمده است.
محبتخواه تعداد کل واحدهای مسکن مهر در شهر جدید پردیس را ۸۴ هزار و ۱۷۲ واحد دانست و گفت: تا کنون ۵۴ هزار و ۳۵۱ واحد تحویل شده و ۲۹ هزار و ۸۲۱ واحد باقی مانده است. آمارهایی که قبلا درخصوص واحدهای تکمیل شده مسکن مهر پردیس ارایه میشد ضد و نقیض بود. از ۲۹ هزار و ۸۲۱ واحد باقیمانده تعهد کردیم که بیش از ۸۰ درصد را امسال تحویل دهیم. بالای ۵۰ درصد را در هفته دولت تحویل میدهیم. ۳۰ درصد را تا پایان سال افتتاح خواهیم کرد. مابقی که عموما در مرحله فونداسیون است تا ابتدای سال آینده تحویل خواهیم داد و پرونده مسکن مهر پردیس را میبندیم.
مدیرعامل شرکت عمران پردیس درباره موانع اجرای طرحها اظهار کرد: چالش اصلی بحث مدیریتی بود و معتقدم مشکلات مالی در درجه دوم اهمیت قرار دارد. ما ساختار اداری را تغییر دادیم مدیریت دفتری را عوض کردیم. من، سایر اعضای هیات مدیره و معاونان دائما به پروژهها سرکشی میکنیم و هرکس را مسئول یک فاز کردیم. در حال حاضر بدنه مدیریتی کاملا به مسائل و مشکلات طرحها آگاه هستند. پیمانکاران هم وقتی دیدند کارفرماها سر کار هستند و به پروژهها سر میزنند جدیت بیشتری نشان دادند. حضور پیمانکاران را اینجا ممنوع کردیم و هماکنون اعضای هیات مدیره در محل اجرا مسائل را بررسی میکنند.
وی تاکید کرد: اقدام دیگری که صورت گرفت این بود که مشکل مالی برطرف شد. صورت وضعیتهایی که پیمانکاران میدهند سریعا بررسی و در قبال کاری که انجام میشود تامین مالی صورت میگیرد. بخشی از منابع از طریق منابع داخلی شرکت و بخش دیگر از صندوق ملی مسکن تامین میشود. مدیران صندوق ملی مسکن نیز در این زمینه همکاری خوبی داشتند و با موارد درخواست مالی از طرف ما موافقت کردند.
بروکراسی اداری را در پردیس به حداقل رساندیم
محبتخواه خاطرنشان کرد: مراجعات حضوری بعضا منجر به ایجاد فساد میشود. زمانی که من مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران بودم یکی از کارهایی که انجام دادم به حداقل رساندن بروکراسی اداری و کاهش مراجعات حضوری مردم بود. همین رویکرد را در پردیس هم پیاده کردیم. الان سیستم اتوماسیون فعال است و متقاضیان به صورت اینترنتی کارهای خود را انجام میدند.
مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید پردیس درباره اقدامات انجام شده برای تامین زیرساختها و امکانات شهری گفت: متاسفانه قبلا در موارد بسیاری زمینهایی که برای خدمات عمومی مثل پمپ بنزین، مراکز بهداشتی، ورزشی، خدمات عمومی، نانوایی و نیازهای روزمره واگذار شده به کاربریهای دیگر اختصاص یافته و بهرهبردار به شغلی که نفعش در آن بوده ورود کرده است. کسی هم این مغایرتها را پیگیری نکرده است. مثلا پیمانکار در یک مکان مجوز پمپ بنزین دریافت کرده اما مجتمع تجاری احداث کرده است. یا زمینهایی به برخی افراد برای ساخت مرکز آموزشی داده شده که هیچ کاری در آن صورت نگرفته است. ما این زمینها را پس میگیریم و پیمانکاران خوشنام واگذار میکنیم.
دو پروژه پمپ بنزین فعال شده است
وی با بیان اینکه در آینده نزدیک برخی خدمات روبنایی را افتتاح میکنیم گفت: دو پروژه احداث پمپ بنزین در پردیس که تقریبا متوقف بود راه افتاده و پیمانکاران قول دادهاند تا پایان امسال هردو را به اتمام برسانند. طرحهای مراکز بهداشتی و درمانی نیز فعال شدهاند. چند پروژه ورزشی در حال ساخت داریم. سه واحد نانوایی پیشبینی کردهایم که انشاءالله به زودی تکمیل میشود. سه باب مدرسه جدید نیز تا آغاز فصل مدارس تحویل آموزش و پرورش میدهیم.
محبتخواه با اشاره به وظیفهی وزارتخانهها و دستگاهها برای تکمیل و راهاندازی پروژههای روبنایی در پردیس بیان کرد: ما پروژهها را پس از اتمام تحویل دستگاه مربوطه میدهیم و خودشان باید نیروی انسانی بیاورند. اگر طرحها به کاربریهای غیرمربوط اختصاص یابد آن را پس میگیریم. مثلا وزارت بهداشت و درمان وظیفه دارد درمانگاهی که ما ساختهایم را تجهیز و راهاندازی کند. در غیر این صورت ساختمان از بین میرود و علاوه بر مستهلک شدن بنا معضلات اجتماعی به وجود میآید. بعد ممکن است وزارت بهداشت بگوید میخواهم ساختمان را بفروشم و یک حقی هم برای خود قائل شود. ما مجبوریم برای جلوگیری از چنین مسالهای طی هماهنگی با مراجع بالادستی، طرح را در جهت منافع عمومی به بخش خصوصی واگذار کنیم.
مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید پردیس در پاسخ به این سوال که تکمیل پروژههای این شهر به چه مقدار منابع مالی نیاز دارد گفت: نمیتوان برآوردی از منابع ارایه کرد؛ چرا که پروژه ها بر اساس مقتضیات زمان و نرخ تورم پیش میرود. شاید الان اعداد و ارقامی بگویم؛ به شرطی که تمام پول در زمان فعلی پرداخت شود. بنابراین در شرایط فعلی کارها را پیش میبریم و بر اساس نیازمان منابع دریافت میکنیم. قبل از آمدن بنده به پردیس ۱۰۰۰ میلیارد تومان به پردیس تزریق شده بود که تماما جذب شده است.نمیتوان برآوردی از منابع ارایه کرد؛ چرا که پروژه ها بر اساس مقتضیات زمان و نرخ تورم پیش میرود. شاید الان اعداد و ارقامی بگویم؛ به شرطی که تمام پول در زمان فعلی پرداخت شود. بنابراین در شرایط فعلی کارها را پیش میبریم و بر اساس نیازمان منابع دریافت میکنیم. قبل از آمدن بنده به پردیس ۱۰۰۰ میلیارد تومان به پردیس تزریق شده بود که تماما جذب شده است.
هیچ پولی از متقاضیان دریافت نمیشود
وی ادامه داد: اگر بخواهیم پروژهها را فعال نگه داریم ۲۰۰۰ میلیارد هم که بدهند ظرف یک هفته جذب میشود. من ۳۰ هزار واحد مسکونی فعال دارم. در کنار آن بحث آمادهسازی است. فقط در دو فقره در یک فاز دو قرارداد آمادهسازی به ارزش ۷۰۰ میلیارد و ۳۰۰ میلیارد تومان داریم که مرتبا در حال کار هستند.
محبتخواه با بیان اینکه هیچ پولی از متقاضیان واحدهای مسکونی پردیس دریافت نمیشود گفت: مردم قبلا پول دادهاند. کسی که سال ۱۳۹۰ آورده خود را تمام و کمال پرداخت کرده نباید مبلغ جدیدی بپردازد. در واقع دولت مقصر طولانی شدن طرح بوده و نباید تاوانش را مردم بدهند.
مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید پردیس درباره هزینه ساخت هر متر مربع واحدهای مسکونی در این شهر بیان کرد: هزینهها تقریبا در همه جای کشور به یک میزان است و طبق جدیدترین اعلام شورای مسکن هزینه ساخت هر متر مربع به ۸ میلیون و ۲۴۰ هزار تومان رسیده است.
نهضت ملی مسکن در پردیس اجرا نمیشود
وی اظهار کرد: طرح نهضت ملی مسکن در شهر جدید پردیس اجرا نمیشود. برخی افراد روی کاغذ اقدام به خرید و فروش نهضت ملی مسکن میکردند که جلوی این اقدام را گرفتیم. وقتی ۳۰ هزار نفر بیش از ۱۰ سال معطل دریافت واحدهای مسکن مهر هستند چه لزومی دارد که پروژه جدید در پردیس تعریف کنیم؟ فقط تعداد ۲۰۴۳ واحد اقدام ملی است در پردیس اجرا میشود که در حال حاضر بالای ۴۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. حدود ۷ درصد از این میزان طی دو ماه اخیر اتفاق افتاده است.
محبتخواه در پاسخ به این سوال که واحدهای باقیمانده مسکن مهر پردیس در کدام فازها قرار دارد گفت: عمده واحدهای تکمیل نشده در فازهای ۸ و ۱۱ است. در فاز ۱۱ تعداد ۱۲ هزار و ۱۵۴ واحد و در فاز ۸ تعداد ۱۰ هزار و ۷۹۵ واحد باقی مانده است. اتفاقی که به تازگی در فاز ۱۱ رخ داد این بود که پروژه را از شرکت ترکیهای گرفتیم و به پیمانکاران ایرانی واگذار کردیم. الان در این فاز به سرعت کارها در حال انجام است.
مدیرعامل شرکت عمران پردیس خاطرنشان کرد: شرکت ترکیهای که متعهد به ساخت ۳۳ هزار واحد در فاز ۱۱ شده بود به تعهدات خود عمل نمیکرد. هر سه چهار ماه هم میآمد تعهد جدیدی میداد که در فرجه زمانی، کار را به سرانجام میرساند اما باز هم انجام نمیداد. نهایتا قرارداد این شرکت را فسخ کردیم و به چند پیمانکار ایرانی خوشنام که سابقه اجرا داشتند واگذار کردیم.
به دنبال حذف هزینه نقل و انتقال هستیم
وی همچنین با اشاره به موضوع حذف هزینه نقل و انتقال واحدهای مسکن مهر پردیس که مدتی پیش مطرح شد گفت: هزینه نقل و انتقال، مصوبه هیات مدیره پردیس و تنفیذ وزیر راه شهرسازی را از قبل دارد و لازمالاجرا است. ما تصمیم گرفتیم این مصوبه را ملغی کنیم. بنابراین این مسیر باید به صورت برعکس طی شود تا مجوزهای لازم برای حذف هزینه اخذ شود. ممکن است با آن موافقت یا مخالفت شود. در صورت موافقت با این موضوع هزینهای بابت نقل و انتقال واحدها دریافت نخواهد شد اما فعلا تا آن زمان باید این هزینه دریافت شود.
محبتخواه درباره طرح ساماندهی مشاوران املاک پردیس بیان کرد: پردیس به عنوان پایلوت انتخاب شد تا با بنگاههای غیرمجاز و کسانی که در بازار مسکن این شهر اخلال ایجاد میکنند برخورد شود. از ابتدای خردادماه هفت دستگاه و ارگان شامل اداره صمت، فرمانداری، راه و شهرسازی، نیروی انتظامی، تعزیرات و شهرداری تهران به این برنامه ورود کردند. این طرح سپس در تهران و سایر مناطق به اجرا درآمد. از زمان اجرای این برنامه در پردیس قیمت مسکن مهر بین ۱۰ تا ۲۵ درصد کاهش پیدا کرد. در مواردی قیمتها بین ۸۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومان افت کرد که کمک بزرگی به متقاضیان مصرفی بود.
مدیرعامل شرکت عمران پردیس، فروش صوری را از جمله اقدامات مشاوران املاک متخلف در پردیس دانست و گفت: بعضا بدون هیچگونه فعل و انفعالی واحدها را دست به دست میچرخاندند. مثلا فرد اول آپارتمان را به فرد دوم میفروخت، دومی با افزایش قیمت به سومی واگذار میکرد و به همین ترتیب بدون آن که وجهی رد و بدل شود قیمتها را به شکل اسمی افزایش میدادند. با اجرای طرح ساماندهی مشاوران املاک انشاءالله جلوی این اقدامات نیز گرفته میشود.
وی در پاسخ به این سوال که طرح مترو تهران ـ پردیس در چه وضعیتی قرار دارد بیان کرد: مترو پردیس یک سرمایهگذاری قوی است و بنیه مالی زیادی لازم دارد. فعلا در حال بررسی این طرح هستیم. بازنگری طرح مطالعات را آغاز کردهایم. نقاط قوت و ضعف مطالعات قبلی را شناسایی کرده و در حال بررسی آن هستیم که این موضوع زمانبر خواهد بود.
منبع: ایرنا