بلاتکلیفی کرسی ریاست ناتو؛ شاید ینس استولتنبرگ به اجبار ابقا شود

اختلاف‌های سیاسی، حق وتو و عدم تمایل افراد باعث شده تا ناتو در انتخاب دبیرکل بعدی خود به مشکل خورده و احتمالا در نشست آتی خود از ینس استولتنبرگ بخواهد تا یک سال دیگر هم در جایگاه خود باقی بماند.
  به نقل از وبسایت روزنامه گاردین، این سومین باری خواهد بود که از ینس استولتنبرگ، دبیرکل نروژی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) خواسته می‌شود در سمت خود باقی بماند.
گزارش‌ها حاکی از آن است که امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه و دیگر رهبران اتحادیه اروپا نمی‌خواهند بار دیگر کسی بیرون از مرزهای اتحادیه اروپا (نروژ هم عضو اتحادیه اروپا نیست) ریاست ناتو را بر عهده بگیرد؛ موضعی که بن والاس، وزیر دفاع انگلیس که یکی از گزینه‌های تصدی این منصب بود را خط می‌زند.
اگر تا قبل از نشست سران ناتو در ماه آینده میلادی، رهبران این اتحاد نظامی بر سر یک گزینه – ترجیحاً خانم – به توافق نرسند، احتمال دارد که استولتنبرگ در مقام خود ابقا شود. ایالات متحده هم تردیدهایی نسبت به والاس دارد و برخی در ارتش این کشور از سرعت بالایی که او در جنگ اوکراین اتخاذ کرده راضی نیستند.
بن والاس به‌عنوان وزیر دفاع یکی از قدرتمندترین ارتش‌های اروپا، گزینه جدی تصدی این منصب است و خودش هم ابراز آمادگی کرده است. ارتباط وزارت دفاع انگلیس با نیروهای مسلح اوکراین، از جمله در حوزه اطلاعات، شاید از هر کشور اروپایی دیگری بیشتر و نزدیک‌تر باشد.
بااین‌حال، این بحث مطرح است که دبیرکل جدید ناتو باید راهی برای تقویت قوای دفاعی اروپا بیاید، آن هم بدون افزایش یا کاهش چشمگیر نقش ناتو؛ این چیزی است که فرانسوی‌ها به دنبالش هستند.
بن والاس با تعامل نزدیک‌تر نیروهای دفاعی اروپا مشکلی ندارد و در سال گذشته میلادی طرحی ارائه کرد که بر اساس آن، این هدف را می‌شد در کنار به‌روزرسانی استراتژی دفاعی خود ناتو پیش برد؛ اما او نمی‌خواهد این همکاری نظامی، خصوصاً در حوزه خرید تسلیحات، بدون حضور کشورهایی مانند انگلیس انجام شود که در ناتو عضویت دارند، اما عضو اتحادیه اروپا نیستند.
دبیرکل ناتو با موافقت ۳۱ عضو این اتحاد نظامی تعیین می‌شود و اگر قرار باشد وزیر دفاع انگلیس این منصب را در اختیار بگیرد، به فشار آمریکا نیاز دارد تا موافقت اعضای اتحادیه اروپا را به دست آورد.
مته فردریکسن، نخست‌وزیر دانمارک یکی از گزینه‌های جانشینی استولتنبرگ بود، اما در ماه میلادی جاری گفت که نمی‌خواهد این منصب را در اختیار بگیرد. این در حالی است که او اخیراً با جو بایدن و ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) جلسه داشت؛ جلسه‌ای که شبیه به یک مصاحبه شغلی بود و بیش از دو ساعت به طول انجامید.
او همچنین اخیراً بودجه دفاعی کشورش را افزایش داد تا به استاندارد ناتو، یعنی دو در صد از تولید ناخالص داخلی نزدیک شود؛ اما در گفت‌وگویی با یکی از رسانه‌های کشورش گفت که ابقای استولتنبرگ – در صورت موافقتش – را بهترین گزینه می‌داند.
کایا کالاس، نخست‌وزیر استونی هم بین رهبران ناتو از محبوبیت خوبی برخوردار بوده و تا این لحظه هنوز سخنی مبنی بر عدم تمایل به تصدی این منصب مطرح نکرده است؛ اما مقام بالایی که او به‌عنوان نخست‌وزیر کشورش دارد، شاید مانعی برای تصدی دبیرکلی ناتو محسوب شود.

منبع: ایسنا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا