دیپلمات ارشد سنگاپور: «سود صلح» پس از جنگ جهانی دوم تمام شده است
وزیر امور خارجه سنگاپور گفت، رشد هزینههای نظامی از جمله از سوی چین و دیگر کشورهای آسیایی نشان میدهد که «سود صلح» ایجاد شده بعد از جنگ جهانی دوم که باعث رشد اقتصادی جهانی شد، تقریبا به سر آمده است.
«ویویان بالاکریشنان»، وزیر خارجه سنگاپور امروز دوشنبه به شبکه بلومبرگ گفت: هفت، هشت دهه سود صلحی که پس از جنگ جهانی دوم برقرار بود، به پایان رسیده است و شما به معنای واقعی کلمه شاهد افزایش هزینههای نظامی در سراسر جهان خواهید بود.
اشاره این دیپلمات به سودی است که تصور میشد پس از پایان جنگ سرد بر اثر کاهش هزینههای مسابقه تسلیحاتی عاید جامعه جهانی شود. او افزود: یقیناً در مورد اروپا، آمریکا همچنان بیش از هر طرف دیگری، حتی چندین برابر بیشتر از چین هزینه میکند.
منطقه جنوبشرق آسیا نسبت به چشمانداز وقوع یک درگیری در آسیا حساستر شده است، به ویژه در بحبوحه رقابت شدید میان آمریکا و چین و اینکه جنگ روسیه در اوکراین مناسبات میان قدرتهای جهانی را تیرهتر کرده است. نگرانیهای این منطقه به ویژه تنشها بر سر تایوان و قدرتنمایی نظامی چین در دریای مورد مناقشه چین جنوبی است.
چین روز یکشنبه اعلام کرد که امسال هزینههای نظامی با سریعترین سرعت از سال ۲۰۱۹ به میزان ۷.۲ درصد رشد خواهد کرد و این افزایش بودجه در بحبوحه رقابت فزاینده با ایالات متحده صورت میگیرد. پکن همچنین در گزارش سالانهاش، لحن خود را در مورد تایوان تغییر نداد و به این معناست که شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین به سیاست “اتحاد مجدد مسالمتآمیز” با این جزیره خودگردان ادامه میدهد.
در همین رابطه وزیر خارجه سنگاپور میافزاید: من انتظار بودجههای نظامی بزرگتر در همه نقاط را دارم، از جمله در آسیا. افزایش هزینههای نظامی در چین و دیگر کشورها لزوما به معنای رقابت تسلیحاتی نیست که به عنوان نمونه، توانایی این منطقه برای سرمایهگذاری در زیر ساخت و آموزش را محدود کند.
این دیپلمات ارشد سنگاپور تاکید کرد: منظورم این است که دلایل پشت این مساله شناسایی شوند. نظم جهانی مبتنی بر قانون، تمرکز روی انسجام اقتصادی، اقتصادهای لیبرال، تجارت آزاد و تمام چیزهایی که فرمولی برای صلح و شکوفایی بودند و اکنون ایمان به آن محورها، متزلزل شده است.
در حالی که منطقه آسیا تا حد زیادی از جانبداری بین ایالات متحده و چین خودداری کرده است، این امر برای برخی دشوارتر هم میشود. رئیسجمهوری فیلیپین با اعطای دسترسی نظامی بیشتر به آمریکا، به تعداد بیسابقه ورود چین به آبهایی مورد ادعا واکنش نشان داد، در حالی که انور ابراهیم، نخستوزیر مالزی گفته است که استقبال از نیروهای نظامی رویکردی اشتباه برای کاهش تنش است.
در همین حال سنگاپور از هرگونه تلاش کشورها برای اینکه یک طرف را در این بلوا انتخاب کنند، جلوگیری کرده و ویویان بالاکریشنان ماه گذشته در جلسه پارلمان کشورش گفت که «ما نیروی نیابتی یا قربانی هیچ ابرقدرتی نخواهیم شد.»
سنگاپور در دریای چین جنوبی ادعایی ندارد، اما بالاکریشنان در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ گفت که حل و فصل مناقشات ارضی ممکن است چندین نسل زمان ببرد.
او افزود: این حوزهای است که چین میتواند و باید که در قبال کشورهای کوچکتر و ضعیفتر در جنوب شرق آسیا سخاوتمندانهتر رفتار کند.
در همین حال، بالاکریشنان گفت که ایالات متحده و چین باید بر توسعه روابط اقتصادی با جنوب شرق آسیا تمرکز کنند. وزیر خارجه سنگاپور گفت: من سعی ندارم تنشها در دریای چین جنوبی را بیاهمیت جلوه دهم، اما آنچه میگویم این است که اگر همه بتوانند آرامش خود را حفظ کنند، درام کمتری به راه انداخته و تمرکز کرده و سرمایهگذاری را دنبال کنند، فکر میکنم که مفید باشد.
منبع: ایسنا