چند فیلم جشنواره فجر پشت خط اکران هستند؟
در میان فیلمهایی که هر سال در جشنواره فجر رونمایی میشوند معمولا آنهایی که جایزه بیشتری گرفتهاند یا مردم بیشتر دوست داشتند، در اولویت اکران نوروزی قرار میگرفتند اما امسال شرایط از هر سال دیگری متفاوت تر است چرا که بخشی از فیلمهای قابل توجه جشنواره چهلویکم بخاطر رکورد گیشه در ماههای گذشته به نظر میرسد، کمتر تمایلی به اکران در ایام نوروز که با ماه رمضان هم تلاقی پیدا کرده، دارند؛ از آن طرف انبوهی از فیلمهای به نمایش درنیامده هم وجود دارد که البته معلوم نیست آیا در ریل جدید سینما برای اکران جا میگیرند یا خیر!؟
در سالهای پیش از کرونا که شرایط عادی بر جریان اکران حاکم بود، پس از پایان جشنواره فجر تب و تاب برای انتخاب فیلمهای اکران نوروزی زیاد میشد و گاهی کار به حاشیههای پشت پرده هم میکشید چرا که برخی مدعی بودند شیوه عادلانهای برای انتخاب فیلمها در بهترین و پرمخاطبترین نوبت اکران سال وجود ندارد. اما حالا دیگر خبری از آن دعواها نیست و بعد از دو، سه سال سخت کرونایی که مخاطب را از سینما دور کرد و بعد هم طبق اذعان کارشناسان شرایط اجتماعی اخیر در جامعه دوری بیشتر مردم را از سینما به دنبال داشت و باعث شد تا اکران نوروز با پیچیدگیهای بیشتری مواجه شود.
هفته گذشته دبیر شورای صنفی نمایش (همایون اسعدیان) اعلام کرد که تا آن زمان هیچ فیلمی متقاضی اکران نوروزی نبوده و پیگیریهای ایسنا از برخی صاحبان فیلمهای شرکتکننده در جشنواره فجر امسال هم نشان میدهد بعضی فیلمهایی که شاید بهخاطر حضور بازیگران مطرحشان مخاطب بیشتری را به سینما بکشانند تا چند ماه آینده هیچ برنامهای برای اکران ندارند.
در کنار اینها باید یادآوری کرد که علاوه بر ۲۴ فیلمی که در بخش سودای سیمرغ جشنواره امسال بودند و بقیه فیلمهایی که در جشنواره نبودند، مثل فیلمهای کیانوش عیاری یا پرویز شهبازی، تعداد قابل توجهی از فیلمهای دو دوره قبل جشنواره فجر نیز هنوز به اکران در نیامدهاند. البته به این فیلمها باید آثار دیگری را هم اضافه کرد که در چند سال اخیر به بهانه جشنواره یا حتی اکران عمومی در پیچ و خم ممیزی گیر افتادهاند و هنوز مشکل آنها حل نشده است
یک نکته قابل تامل درباره برخی از این فیلمها این است که مدیران وزارت ارشاد و سازمان سینمایی در یک ماه گذشته بارها بر آغاز دورانی تازه در سینما و ریلگذاری جدید تاکید کردند و این پرسش مطرح میشود که آیا فیلمهای در صف اکران بخصوص آنهایی که هنوز پروانه نمایش نگرفتهاند اجازه حرکت در این ریل را پیدا خواهند کرد؟
با این حال و به بهانه نزدیک شدن به اکران نوروزی که معمولاً از نیمه دوم اسفند آغاز میشد، اسامی بعضی فیلمهایی که از دو جشنواره گذشته تا کنون به اکران عمومی نرسیدند، مرور میکنیم البته این اسامی، جدا از حدود ۳۰۰ فیلمی هستند که بارها مسئولان سینمایی از آنها به عنوان فیلمهای پشت خط اکران یاد کردهاند.
در دو سال گذشته، فیلمهای «برف آخر» به کارگردانی امیرحسن عسگری، «۲۸۸۸» به کارگردانی کیوان علیمحمدی، «بی رویا» به کارگردانی آرین وزیردفتری، «بی مادر» به کارگردانی مرتضی فاطمی، «خائن کشی» به کارگردانی مسعود کیمیایی، «درب» به کارگردانی هادی محقق، «دسته دختران» به کارگردانی منیر قیدی، «شهرک» به کارگردانی علی حضرتی، «ضد» به کارگردانی امیرعباس رفیعی، «لایههای دروغ» به کارگردانی رامین سهراب، «نگهبان شب» به کارگردانی رضا میرکریمی، «روشن» به کارگردانی روحالله حجازی، «ستاره بازی» به کارگردانی هاتف علیمردانی، «شیشلیک» به کارگردانی محمدحسین مهدویان، «گیجگاه» به کارگردانی عادل تبریزی، «مامان» به کارگردانی آرش انیسی، «مصلحت» به کارگردانی، «روزی روزگاری آبادان» به کارگردانی حمیدرضا آذرنگ و «خط فرضی» به کارگردانی فرنوش صمدی در جشنوارههای سیونهم و چهلم فیلم فجر نمایش داده شدند اما هنوز اکران نشدهاند.
علاوه بر این فیلمها به «قصیده گاو سفید» میتوان اشاره کرد که در مقطعی نسخه قاچاق آن منتشر شد اما هنوز رنگ پرده را ندیده است، همچنین «برادران لیلا» که پس از رونمایی در جشنواره فیلم کن درگیر مشکلاتی فراتر از سازمان سینمایی است.
«کوچه ژاپنیها» امیرحسین ثقفی و «عروسک» زنده یاد اصغر یوسفینژاد هم سال گذشته متقاضی شرکت در جشنواره فجر بودند که پروانه نمایش نگرفتند و هنوز هم اکران نشدهاند.
بیشتر بخوانید:
سینما چند فیلم اکران نشده دارد؟ منبع: ایسنا