بحران عرضه سوخت در فرانسه و پیامدهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آن

به گزارش روز شنبه صدای جامعه، اعتصاب طولانی کارکنان شرکت «توتال انرژی» همچنان ادامه دارد و این اعتصاب طولانی که رسانه‌های فرانسوی با توجه به دامنه گسترده تاثیرش از آن با عنوان بحران اجتماعی یاد می‌کنند، می‌رود تا با هم‌سو شدن با دعوت گروه‌های مخالف دولت، ابعاد سیاسی به خود بگیرد.

روزنامه فرانسوی «لو فیگارو» نوشت: ائتلاف چپ موسوم به «نوپس» که برای اعتراض به «زندگی پرهزینه» به برگزاری تظاهرات ۱۶ اکتبر (فردا/ ۲۴ مهر) فراخوان داده، امیدوار است کارگران اعتصابی را با خود همراه کند. رهبری این ائلاف را ژان لوک ملانشون از رقبای امانوئل مکرون در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری برعهده دارد.

روزنامه فرانسوی «لا کروآ» دیروز در مطلبی نوشت: طرح برگزاری این تظاهرات در ماه ژوئیه (تیر/مرداد) مطرح و مطالبه آن افزایش دستمزد، بهبود حداقل خدمات اجتماعی، اعتراض به اصلاحات بیمه بیکاری توسط دولت، متوقف ساختن روند افزایشی بهای انرژی، مواد اولیه و اجاره خانه و نیز اجرای سریع طرح مالیات بر سودهای کلان، اعلام شده بود.

بحران عرضه سوخت در فرانسه و پیامدهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آن

بر پایه این گزارش، احزاب، سازمان‌های مرتبط با جوانان و نهادهای متعددی به فراخوان ملانشون جواب مثبت داده‌اند اما اتحادیه ها هنوز حمایت نکرده اند و ادامه یافتن اعتصاب کارکنان توتال، ملانشون را به حمایت‌ آنان امیدوار کرده است. 

با اینحال روزنامه لو فیگارو نوشت: اتحادیه‌های کارگری در اعتراض به مداخله دولت در اعتصاب، روز سه‌شنبه (۱۸ اکتبر/ ۲۶ مهر) را برای اعتراض های سراسری انتخاب کرده و برای مشارکت فراخوان داده اند. یکی از فعالان جنبش‌های اجتماعی معتقد است: از زمان فروپاشی احزاب راست و چپ سنتی، احزاب سیاسی دیگر مجرای بیان خشم عمومی نیستند.

 ادامه اختلال در فعالیت جایگاه‌های سوخت

رسانه‌های فرانسوی با اشاره به ادامه اعتصاب کارکنان شرکت توتال، آخر هفته (شنبه و یکشنبه) سخت و پیچیده‌ای را برای کشور و در جایگاه‌های عرضه سوخت، پیس‌بینی می‌کنند.

شبکه خبری «ب. اف. ام» گزارش داد: هرچند که به نظر می‌رسد وضعیت، اندکی نسبت به روز چهارشنبه بهبود یافته است اما رد پیشنهادات توتال توسط کنفدراسیون عمومی کار (CGT)نمی‌گذارد خوش‌بین باشیم.

بر پایه ‌آخرین آمار ارائه شده از سوی انیس پانیه روناشه وزیر انتقال زیست محیطی، نرخ پمپ بنزین‌های تحت تاثیر اعتصاب از ۳۰.۸ درصد در روز چهارشنبه تا عصر پنجشنبه به ۲۹.۱ درصد کاهش یافت.

الیزابت بورن نخست وزیر فرانسه نیز اعلام کرد از نزدیک وضعیت را زیر نظر دارد و نشانه های بهبود وضعیت و از سر گرفته شدن فعالیت برخی از پمپ بنزین‌ها مشاهده می‌شود.

بحران عرضه سوخت در فرانسه و پیامدهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آن

این اظهارات در پی استفاده دولت از ابزار قانونی مجبور کردن کارکنان به بازگشت به محل کار و نیز تهدید به مصادره ذخایر سوختی مطرح شد. روز چهارشنبه بورن دستور بازگشت کارکنان به دو پالایشگاه «اسو اکسون موبیل» را صادر کرد. دیروز این شرکت در بیانیه‌ای اعلام کرد بازگشت فعالیت این پالایشگاه‌ها به حالت عادی ۲تا ۳ هفته زمان می‌برد.

به گزارش شبکه «ت. اف. ۱» فرانسه این شرکت همچنین با اعلام اینکه تاسیسات بر اساس شیوه‌نامه‌های ایمنی به تدریج فعال خواهد شد، از کاهش ۲۵ درصدی میزان فروش سوخت در ماه جاری نسبت به ماه گذشته خبر داد.

وزیر انتقال زیست‌محیطی همچنین در توجیه مداخله دولت، عنوان کرد: این اقدام برای بهبود وضعیت به نفع مردم و با اجبار حداقل کارکنان به بازگشت به محل کار در پالایشگاه‌هایی که بتوانند ذخایر بیشتری را به پمپ بنزین‌ها برسانند، صورت گرفته است.

دامنه گسترده اختلال در فعالیت پمپ بنزین‌ها

شبکه «ت. اف. ۱» در گزارش دیگری از تاثیر این اعتصاب بر بخش کشاورزی فرانسه نوشت: جامعه کشاورزی که خشکسالی تاریخی تابستان امسال را تجربه کرد حال با کمبود سوخت مواجه شده است. این بخش از جامعه که مصرف کنندگان بزرگ گازوئیل غیرجاده ای هستند با کمبود سوخت برای عملیات زراعی خود مواجه شده اند.

بحران عرضه سوخت در فرانسه و پیامدهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آن

پیشتر نیز روزنامه فرانسوی لو فیگارو در گزارشی به اختلال جدی در توزیع مواد غذایی به‌عنوان یکی دیگر از پیامدهای این بحران اشاره کرده  و نوشته بود:  یک شرکت مادر حمل‌ونقل یخچالی در مورد «کاهش محصولات غذایی » در فروشگاه‌ها در صورت تداوم کمبود سوخت به دلیل اعتصاب‌ها هشدار داد. در بیانیه مطبوعاتی این شرکت آمده است: محاصره پالایشگاه های نفتی، شرکت های حمل و نقل مواد غذایی فاسد شدنی (…) را با مشکلات فزاینده ای مواجه کرده است.

همچنین برخی رسانه ها با انتشار ویدئوهایی از درگیری و تنش میان مردم در پمپ بنزین ها نوشتند: صف طولانی خودروها در پمپ بنزین، خستگی، کلافگی و نگرانی از دیر رسیدن به محل کار به درگیری و تنش میان مردم منجر می شود. در شرایط فعلی استفاده از اتوبوس هم کمک چندانی نمی‌کند و به طور کلی عبور و مرور به کندی صورت می‌گیرد.

سه چهارم کارکنان شرکت توتال‌ انرژی فرانسه به دعوت اتحادیه‌های کارگری و به ویژه کنفدراسیون عمومی کار اعتصاب سه‌روزه خود را از ۲۷ سپتامبر (۵ مهر) آغاز کردند و این اعتصاب از آنجا که در مهلت مقرر به نتیجه نرسید تا امروز ادامه یافته است.

خواسته کارکنان توتال انرژی، افزایش ۱۰ درصدی دستمزد است. هفت درصد از این میزان برای متناسب شدن دستمزد با تورم و سه درصد دیگر برای برخورداری کارکنان از سود کلان شرکت توتال در پی افزایش بهای سوخت تحت تاثیر جنگ اوکراین مطالبه شده است.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا