سازه غول‌پیکر چین در فضا که ساخت آن نفت یک سال زمین را می‌بلعد!

غزال زیاری: چین اخیراً اعلام کرده که قصد دارد تا یک ایستگاه فضایی غول‌پیکر خورشیدی بسازد که قطعات آن با استفاده از موشک‌های جدید این کشور به مدار منتقل خواهند شد.
دانشمندان چینی از طرحی برای ساخت یک نیروگاه خورشیدی عظیم با عرض ۱ کیلومتر در فضا خبر داده‌اند که انرژی پیوسته‌ای را از طریق امواج ماکروویو به زمین بازمی‌گرداند. قرار بر این است که اجزای این پروژه با استفاده از راکت‌های فوق سنگین به مدار ایستایی بالای زمین برده شوند تا این سازه که اصطلاحاً یکی دیگر از پروژه‌های “سد سه دره ” در بالای زمین نامیده شده، به سرانجام برسد.
سد سه دره بر روی رودخانه یانگ تسه در مرکز چین ساخته شده و بزرگ‌ترین پروژه برق-آبی جهان است که سالانه ۱۰۰ میلیارد کیلووات ساعت برق تولید می‌کند. طبق گفته یکی از دانشمندان ناسا این سد آن‌قدر بزرگ است که اگر به‌طور کامل پر شود، جرم آب موجود در آن روزهای زمین را ۰.۰۶ میکروثانیه طولانی می‌کند.
این بار سازه‌ای عجیب در فضا
به گفته لانگ لهائو، دانشمند و طراح ارشد موشک‌های لانگ مارس چین، پروژه جدید به‌اندازه انتقال سد سه دره ارزشمند است و این بار سازه‌ای در مدار زمین ثابت و در فاصله ۳۶۰۰۰ کیلومتری بالای زمین ساخته خواهد شد.
لانگ در طی سخنرانی اخیرش در آکادمی علوم چین (CAS) گفت: «این پروژه‌ای باورنکردنی است که باید منتظر آن بود. انرژی جمع‌آوری‌شده برای این پروژه در طول یک سال، معادل کل نفتی است که می‌توان در زمین استخراج کرد.»

مبارزه با محدودیت‌های موجود
با وجود پیشرفت‌های اخیر به ویژه در زمینه ارزان بودن و کارایی انرژی خورشیدی، می‌توان قاطعانه گفت که این فناوری هنوز محدودیت‌های اساسی و متعددی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به پوشش ابری متناوبی که باعث جذب شدن بیشتر اتمسفر تابش خورشید قبل از برخورد به زمین می‌شود، اشاره کرد.
از همین رو، دانشمندان ایده ای برای استفاده از تعدادی فناوری انرژی خورشیدی مبتنی بر فضا (SBSP) را پیشنهاد کرده‌اند که بدین ترتیب می‌توان به‌طور مداوم انرژی را از نور خورشید در فضا جمع‌آوری کرده و منتقل کنند؛ به ویژه با توجه به این نکته که شدت نور خورشید در فضا ۱۰ برابر بیشتر از سطح زمین است.

اما از آنجا که ساختن یک سازه غول‌پیکر مناسب، به اقدامات زیادی در جهت راه‌اندازی نیاز دارد، اکثر پیشنهادها به نتیجه نرسیده‌اند. حالا لانگ و تیمش برای غلبه بر این چالش بر روی توسعه موشک سنگین باربری قابل‌استفاده مجدد Long March-۹ (CZ-۹) کار می‌کنند که ظرفیت بالابری آن حداقل ۱۵۰ تن خواهد بود.
این موشک علاوه بر استفاده برای ماهواره‌ها، کلید برنامه‌های چین برای رسیدن به ماه نیز خواهد بود؛ با در نظر داشتن این نکته که چینی‌ها در نظر دارند که تا سال ۲۰۳۵، یک پایگاه بین‌المللی تحقیقات ماه را دایر کنند.
البته چین تنها کشوری نیست که به برنامه‌هایی برای آرایه‌های ماهواره‌های خورشیدی چشم دوخته و شرکت‌های آمریکایی لاکهید مارتین و نورث روپ گرومن، آژانس فضایی اروپا و آژانس فضایی JAXA ژاپن نیز در حال بررسی این فناوری هستند و حتی برخی از آنها در نظر دارند تا در سال جاری یک ماهواره کوچک را برای ارزیابی امکان‌سنجی آن به فضا پرتاب کنند.
منبع: livescience
۲۲۷۲۲۷ منبع:‌ خبرآنلاین

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا