اصلیترین مانع بر سر توسعه تجارت با ازبکستان
رئیس اتاق بازرگانی ایران میگوید امکان رشد قابل توجه تجارت مشترک میان ایران و ازبکستان در کوتاه مدت وجود دارد اما شرط اصلی آن، برطرف شدن مشکلات حمل و نقل است.
غلامحسین شافعی در همایش اقتصادی ایران و ازبکستان در اتاق بازرگانی، اظهار کرد: بر اساس آمارهای رسمی، در سال گذشته رقم تجارت مشترک میان ایران و ازبکستان به ۴۰۰ میلیون دلار رسیده است. این در حالی است که در سه سال گذشته رشدی سه برابری در آمار به ثبت رسیده و به خوبی نشان میدهد که ظرفیت توسعه همکاری میان دو کشور وجود دارد.
وی با بیان اینکه امکان رسیدن تجارت مشترک میان دو کشور در سال جاری به یک میلیارد دلار نیز وجود دارد، توضیح داد: دلیل اینکه تاکنون توسعه تجارت میان دو کشور با سرعت دنبال نشده برخی مشکلات اجرایی از جمله حمل و نقل است. در این زمینه اگر بتوان به طور خاص در بخش ریلی از همراهی ترکمنستان استفاده کرد، میتوان انتظار داشت که شرایط به شکل جدی تغییر کند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به ظرفیت سرمایه گذاریهای مشترک میان فعالان اقتصادی دو کشور، بیان کرد: ما در حوزههایی مانند نفت و گاز، آب، حمل و نقل، کشاورزی، خودروسازی و خدمات امکان سرمایه گذاری مشترک داریم و از این رو از سرمایه گذاران دو کشور دعوت میکنم با بررسی شرایط، نسبت به سرمایه گذاری مشترک اقدام کنند.
در ادامه این نشست، قدرتاف، وزیر سرمایهگذاری ازبکستان با بیان اینکه روابط گسترده دولتها، انگیزه خوبی برای همکاریهای اقتصادی و تجاری بین دو کشور است، برگزاری اینچنین همایشها را در راستای اهداف اقتصادی موثر دانست.
او با اشاره به افزایش سه برابری سطح مناسبات ایران و ازبکستان در طول سه سال گذشته، گفت: امکان افزایش مناسبات تا سقف یک میلیارد دلار وجود دارد و در این میان، انعقاد موافقتنامه تجارت ترجیحی که در دستور کار دولتها قرار دارد، بسیار اثرگذار خواهد بود.
وزیر سرمایهگذاری ازبکستان از اصلاح ساختار اقتصادی، تکمیل نظام مالیاتبندی و لغو بخش قابلتوجهی از مجوزهای دستوپاگیر در ازبکستان سخن گفت و کاهش بروکراسی و اصلاحات اداری این کشور را مورد توجه قرار داد.
بر اساس اظهارات او تعداد وزارتخانههای این کشور کاهش یافته و این تغییرات امکان خدمترسانی آسانتر به بخش خصوصی و سرمایهگذاران خارجی را فراهم کرده است.
به باور قدرتاف، دولت ازبکستان اقدامات خوبی برای حمایت از فعالان بخش خصوصی انجام داده و بدین ترتیب تجار خارجی با شرایط بهتری قادر به حضور در بازار ازبکستان هستند.
وزیر سرمایهگذاری ازبکستان از سرمایهگذاران ایرانی در حوزه صنایع دارویی، کشاورزی، معدنی و غیره دعوت کرد تا از ظرفیتهای شکل گرفته در این کشور بهره ببرند و با همکاری مشترک سطح روابط دو کشور را گسترش دهند.
منبع: ایرنا