«مترو» و «ورزشگاه آزادی» دو روی سکه فرهنگسازی برای محیط زیست
معاون مدیرکل و رییس اداره حفاظت محیط زیست شهر تهران به تشریح اقدامات انجام شده در خانههای محیط زیست پرداخت و گفت: اینخانهها میتوانند پل ارتباطی بین محیط زیست و جامعه هدف باشند.
خانه های محیط زیست یکی از بسترهای مهم برای مردمیسازی و مشارکت مردم در امر حفاظت از محیط زیست و مطالبهگری در چالشهای موجود این حوزه هستند. این خانههای منجر به افزایش سواد، آگاهی و دانش محیط زیستی مردم جامعه نسبت به محیط زیست خود میشود که در نهایت نیز با پیدا کردن احساس مسئولیتپذیری نسبت به آن دست به اقدامات لازم جهت حفظ یا احیای آن میزنند.
چه اقداماتی در خانههای محیط زیست انجام میشود؟
علیرضا رحمتی درباره خانههای محیط زیست شهر تهران اظهار کرد: در شهر تهران با همکاری وزارت ورزش و جوانان همچنین تیمهای فوتبال قصد انجام کار نمادین تفکیک پسماند و فرهنگسازی درباره این موضوع را داریم و پس از برگزاری جلساتی با دستگاههای ذیربط از استادیوم آزادی این اقدام را آغاز کردیم تا بتوانیم پس از بازیهای فوتبال با پاکسازی زمین و محیط ورزشگاه جمعآوری پسماند و تفکیک از مبدا را فرهنگسازی کنیم. امیدواریم با برنامهریزی بتوانیم این کار را به سایر ورزشگاههای کشور نیز تعمیم دهیم.
وی افزود: این موارد از اقداماتی است که ما با انجام آنها قصد برجسته کردن آموزش و فرهنگسازی در حوزه مسائل محیط زیست را داریم.
معاون مدیرکل و رییس اداره حفاظت محیط زیست شهر تهران با اشاره به بیشترین مشکلات محیط زیستی بهویژه در کلانشهر تهران توضیح داد: بیشتر مشکلات زیستمحیطی به سبک زندگی ما و مصرفگرایی بازمیگردد. با آموزش، فرهنگسازی و آگاهسازی مردم باید بتوانیم این رویه را اصلاح کنیم.
رحیمی تاکید کرد: روشهای مصرف ما در خانه، ادارات و … با آییننامه اجرایی مدیریت سبز – که در دستگاههای اجرایی دولتی باید اجرا شود – تطابق ندارد. دستگاهها باید شاخصهای مدیریت مصرف انرژی، مدیریت مصرف آب، مدیریت پسماند، ساختمان تجهیزات و ساختمان سبز را رعایت و بهصورت جدی پیگیری کنند.
وی با اشاره به اینکه دبیرخانه این آییننامه نیز فعال شده است، توضیح داد: مناطق ۲۲گانه شهرداری نیز برای این موضوع آموزشهای لازم را دیدند. در بخشهای دولتی نیز با برگزاری جلسات و همایشها درحال تسری آن هستیم بنابراین ابتدا از ادارات دولتی شروع کردهایم سپس به مجموعههای کوچکتر تعمیم داده میشود تا به هدف فرهنگسازی در این زمینهها برسیم.
معاون مدیرکل و رییس اداره حفاظت محیط زیست شهر تهران درباره دیگر اقدامات انجام شده در خانههای محیط زیست شهر تهران تصریح کرد: ما در این خانههای همکاری خوبی با رسانهها و دیگر ظرفیتهای موجود مانند متروها داشتهایم. متروها معمولا روزانه شش تا هفت میلیون مسافر را جابهجا میکنند، بدین جهت فضای مترو ظرفیت خوبی برای آموزش، اطلاعرسانی و فرهنگسازی در زمینه مشکلات و مسائل زیست محیطی است.
رحمتی به ارائه مثالهایی در زمینه آموزش و فرهنگسازی در مترو پرداخت و گفت: ما با استفاده از مانیتورهای قطارهای شهری میتوانیم محیط زیست ایران همچون حیات وحش، مناطق حفاظت شده و اکوسیستمهای موجود را معرفی کنیم. این موضوع باعث میشود تا مردم نسبت به محیط زیست خود آگاهی و احساس مسئولیتپذیری بیشتری پیدا کنند.
وی تاکید کرد: آموزش، اطلاعرسانی و افزایش آگاهی مردم در مسائل محیط زیست اثربخشی بسیار بهتری دارد نسبت به اینکه ما تنها با قوه قهریه وارد عمل و بایدها و نبایدهایی را به مردم متذکر شویم دارد. با آموزش درک افراد از محیط زیست بیشتر میشود و نسبت به آن اقدامات خوبی انجام میدهند.
خانههای محیط زیست به چه مشکلاتی میپردازند؟
معاون مدیرکل و رییس اداره حفاظت محیط زیست شهر تهران درپاسخ به این پرسش که آیا خانههای محیط زیست تنها به مشکلات یک منطقه خاص یا مشکلات کل شهر تهران میپردازند، توضیح داد: ما بهصورت تخصصی وارد موضوعات میشویم. به عنوان نمونه در موضوع آلودگی هوا با دستگاههای مرتبط با موضوع مانند شهرداریها، سازمان حمل و نقل و ترافیک، مترو شهری، اتوبوسرانی، تاکسیرانی یا در موضوع پساب با سازمان آب و فاضلاب شهری کارگروههای تخصصی داریم.
وی ضمن اشاره به اینکه ما مشکلات را با کمک دانشگاهیان، جوامع محلی، افراد صاحبنظر و رسانهها پیگیری میکنیم، گفت: به عنوان نمونه در موضوع پسماند، کارگروه پسماند و در موضوع تعادل مرتع کارگروهی را با سازمان منابعطبیعی و آبخیزداری و جهاد کشاورزی تشکیل میدهیم همچنین جلساتی را هر چند وقت یک بار برای رصد، پایش و نظارت بر امور جاری انجام خواهیم داد.
خانههای محیط زیست شهر تهران افزایش پیدا میکنند؟
معاون مدیرکل و رییس اداره حفاظت محیط زیست شهر تهران با اشاره به برنامههای این اداره برای افزایش تعداد خانههای محیط زیست شهر تهران گفت: افزایش خانههای محیط زیست در اولویت جدی ما قرار دارد. با همکاری و هماهنگیهایی با شهرداریها، سازمان مدیریت پسماند، سازمان ورزش و جوانان و … درحال شناسایی مکانهایی برای تقویت خانههای محیط زیست هستیم.
رحمتی در پایان از افتتاح بسیاری از خانههای محیط زیست در هفته محیط زیست خبر داد و گفت: اولین خانه محیط زیست تهران در سولقان احداث شد. نه تنها در خانههای محیط زیست بلکه در سرای محله مناطق ۲۲گانه تهران، نهادهای عمومی و غیردولتی مانند اداره اوقاف و مساجد، استادیومهای ورزشی و … باید این اقداماتی در جهت ایجاد پل ارتباطی بین محیط زیست و جامعه هدف انجام شود.
منبع: ایسنا